November 15, 2011

Drugi svetski rat "uživo" na Twitteru


Zaboravite muzeje i istorijske arhive. Ljudi koji pasionirano prate istorijat Drugog svetskog rata sada dešavanja u ovom konfliktu mogu pratiti preko Twittera.

Alwyn Collinson, diplomac sa Oxforda, pomaže u oživljavanju događaja iz Drugog svetskog rata (WW2) tako što u realnom vremenu tweetuje ključne elemente koji su se odigravali tokom rata.

Collinson je sa projektom započeo 31. avgusta (datum kada je Nemačka započela svoju invaziju na Poljsku 1939. godine). Do sada, @RealTimeWWII je privukao preko 108.000 pratilaca (followers), a na profilu se postavi i do 40 tweetova dnevno.

"Koristim izjave očevidaca, fotografije i video materijal kako bih stvorio osećaj da tweetovi dolaze direktno iz 1939. godine", izjavio je Collinson za BBC.

On je rekao da mu je cilj da ljude poveže sa prošlošću koju će moći da prate na sličan način na koji su pratili Arapsko proleće (Arab Spring) u 2010. godini.

Dvadesetčetvorogodišnji diplomac će tweetovati događaje tokom svih šest godina rata. Trenutno sam postavlja tweetove, ali ističe i da su se pojavili volonteri koji prevode njegove tweetove na španski, portugalski i ruski.

No comments:

Post a Comment