November 9, 2011

Mozilla Firefox proslavlja sedmi rođendan


Na današnji dan, 9. novembra, pre sedam godina Mozilla je zvanično u rad pustila Firefox 1.0.

Ta 2004. godina bila je uzbudljiva kako za samu kompaniju tako i za korisnike Interneta, jer je u potpunosti promenjen način na koji vidimo, koristimo i radimo na webu.

Prvobitno, Firefox nije nosio naziv koji sada ima. Sve do verzije 0.5 nosio je naziv Phoenix da bi s predstavljanjem verzije 0.6 bio preimenovan u Mozilla Firebird. Današnji naziv, Mozilla Firefox pretraživač je dobio u februaru 2004. godine kada je predstavljena i beta verzija 0.8, kodnog naziva Royal Oak.

Kada je Firefox 1.0 izašao, inovacije koje je Mozilla sa njim donela prevazilazile su sve dotadašnje konkurente. Trenutno, situacija je klimava u konstantnoj borbi pored kompanije Google i njenog Chrome pretraživača i Windowsovog Internet Explorera.

Ipak, Firefox odoleva pritiscima, pre par dana izašla je najnovija verzija - Firefox 8, koja je stabilna i donosi veliki proj tvikova i poboljšanja.

Činjenica da Firefox traje toliko dugo sigurno mu ide u prilog, i za njegovu sudbinu se ne bojimo. Inovacije su sastavni deo novih tehnologija, pa i u slučaju Internet pretraživača, stoga je na razvojnom timu kompanije Mozilla da vredno rade i iznova nas obraduju novim sadržajima i mogućnostima Firefoxa.

Srećan rođendan Firefox!

No comments:

Post a Comment