February 27, 2012

Napravite sopstvenu društvenu mrežu

Da li ste nekada razmišljali o pokretanju sopstvenog soc-net sajta?

Bilo da je u pitanju kreiranje samostalne soc-net zajednice ili umrežavanje na korporativnom sajtu, za izradu društvene mreže neophodna je i profesionalna pomoć.

Postoji mnogo stvari o kojima je potrebno voditi računa pri kreiranju društvene mreže, a većina ljudi nije sigurna ni odakle da krene.

Treba da postavite pitanje šta želite da postignete svojom društvenom mrežom. Da li ćete razvijati i implementirati sopstvene aplikacije ili ćete zaposliti nekoga da vam to odradi? Da li ste svesni vlasništva i prava intelektualne svojine? Šta znate o procesu razvoja i funkcionalnosti sajta?

Ova i još mnoga pitanja moraćete da razmatrate i da na njih odgovorite svima koji su uključeni u projekat. Ali ne brinite, na netu postoje specijalizovani profesionalci, firme i projekti koji se bave ovom temom. Jedan od najboljih i najpopularnijih, poslednjih godina, jeste SocialEngine.

SocialEngine je softver sledeće generacije koji predstavlja odličnu bazu za vašu društvenu mrežu, a može se proširiti različitim plugin-ovima.

Nastao je 2007. godine, a njegovi tvorci Alex Benzer i Charlotte Genevier učestvovali su u njegovoj evoluciji, te je SocialEngine sada u svojoj četvrtoj verziji i stalno se unapređuje.

Glavni zadatak SocialEngine-a jeste da korisnicima omogući kreiranje sopstvene mreže, fokusirajući se na njene članove.

Kada instalirate ovaj softver, primetićete sličnosti sa Facebook korisničkim panelom, koji izlistava linkove, diskusije, ankete, igrice i događaje preko kojih korisnik interaguje sa prijateljima.

Ukoliko bi SocialEngine trebalo porediti sa nekim drugim softverom, to bi mogao biti Drupal, koji mu je neka vrsta konkurencije u svetu otvorenog koda.

Ovaj softver poseduje sve što vam je potrebno - Forum, Blog, Album Manager, Calendar i Poll modul, kao i još gomilu opcija dostupnih preko plugin-ova.

Naravno, treba izdvojiti da SocialEngine zahteva dosta posla oko konfigurisanja i usklađivanja sa onim što želite da postignete, ali kada savladate sve alate koje ovaj softver nudi i kada iskoristite njegove potencijale, sigurno će vas zadiviti dobijeni rezultat.

SocialEngine je sjajno dizajniran, pokreće ga moderni PHP jezik koji obezbeđuje Zend Framework, a dobar je toliko da čak može da se takmiči sa bazičnim Facebookom.

SocialEngine (poslednja verzija nosi oznaku 4.1.8p1) u standardnoj licenci košta 299 dolara, plugin-ovi se kupuju posebno i cena im je 30-40 dolara, a možete ih kupiti i u paketu po ceni od 370 dolara.

Ukoliko volite PHP softver, želite da ga hostujete na sopstvenom domenu i ne smeta vam da platite za kreiranje svoje društvene mreže - SocialEngine je savršen izbor.

1 comment: