June 12, 2012

Kuku, navukao sam se na Facebook iliti kako da pobedite zavisnost!


Ukoliko je Facebook počeo da oduzima veliki deo vremena koje bi trebalo da posvetite poslu, školi ili društvenom životu, vreme je da stvar uzmete u svoje ruke i stanete na put zavisnosti od ove društvene mreže.

Evo saveta kako sa to sprovedete u delo:

Definišite ciljeve

Facebook je prepun mogućnosti, može biti zabavan, koristan, informativan. Možete se družiti sa prijateljima, članovima familije koji su daleko, možete promovisati posao...

Sve što treba da učinite jeste da odredite za šta želite da koristite Facebook i zašto ste na prvom mestu kreirali nalog na ovoj društvenoj mreži. Kada to odredite sve postaje lakše.

Limitirajte vreme

Kada ste odredili ciljeve zbog kojih želite da koristite Facebook, vreme je i da skratite vreme koje provodite na ovoj društvenoj mreži. Ukoliko mislite da nemate dovoljno samokontrole, ili ste probali da skratite vreme provedeno na Facebook-u i iznova se vraćali na ovaj sajt, isprobajte pomoć sa Interneta. Ekstenzija za Chrome, pod nazivom StayFocusd, omogućava da skratite vreme provedeno na određenim sajtovima. Odredite koliko vremena želite da provedete na specifičnom sajtu, a ekstenzija će blokirati pristup sajtovima kada istekne period koji ste zacrtali.

Podelite ciljeve sa drugima

Postarajte se da Facebook radi za vas a ne protiv vas. Instalirajte neku od Facebook kalendar aplikacija, podelite je sa prijateljima i zamolite ih da postanu motivatori u vašim nastojanjima da ne prekoračite definisane ciljeve.

Pravite pauze

Pokušajte da Facebook koristite kao nagradu za dobro urađen posao. Možete koristiti Pomodoro tehniku, koja je zasnovana na pauzama na svakih pola sata.

Evo kako Pomodoro tehnika funkcioniše za Facebook:

- odredite zadatak na kom ćete raditi
- podesite tajmer na 25 minuta
- radite na zadatku 25 minuta, dok tajmer ne odzvoni, a onda čekirajte šta ste uradili na papiru
- napravite kratku pauzu na Facebook-u (čak i ako je u pitanju samo pet minuta)
- na svaka četiri ciklusa pravite pauze duže od pet minuta
- potrudite se da kratke pauze koje provodite na Facebook-u ostanu kratke. Koristite StayFocusd kako biste ostali na pravom putu.

Koristite "Like" kao nagradu

Ukoliko ste imali produktivan dan, dobro odradili posao ili vam se desilo nešto dobro, podelite to sa prijateljima i uživajte u njihovim lajkovima.

Jednostavno isključite kompjuter

Ako ništa od navedenog ne pomaže, promenite sistem. Isključite kompjuter i započnite neko novo poglavlje u životu. Upoznajte ljude uživo, počnite da vežbate, pronađite novi hobi, počnite da učite novi jezik... Mogućnosti su neograničene. Istražite život na način na koji su generacije pre vas to činile, kada Facebook nije ni postojao.

No comments:

Post a Comment