June 21, 2012

Najbolji social media sajtovi za pitanja i odgovore


Pre Interneta postojala je gomila problema u pronalaženju odgovora na razna pitanja.

Prvo, nisu sva pitanja društveno prihvatljiva da bi se javno pitala. Potom, da bi se došlo do pravog i tačnog odgovora morali smo da se raspitamo na više mesta, kod više prijatelja, poznanika, stranaca, da "izvažemo" te odgovore, što je oduzimalo previše vremena. Na kraju, teško je bilo i pronaći odgovor od onoga od koga taj isti odgovor želite. Na primer, kako napraviti anketu nad stotinama ljudi o tome da li je društveno prihvatljivo da vaša devetogodišnja ćerka nosi bikini na plaži ili bazenu.

Situacija je sada drugačija, Internet je toliko slobodan i prepun odgovora na gotovo svako pitanje koje možete da zamislite. Evo i nekoliko sajtova koji služe za pretragu odgovora, a ujedno su i svojevrsne društvene mreže.

Quora

Quora je evoluirala u jednu od najpoznatijih i najboljih Q&A platformi, kada su u pitanju odgovori bazirani na iskustvu koje dobijate od doktora, pilota, CEO stručnjaka, umetnika... Ovaj sajt kombinuje funkcionalnost mnogih druhih sajtova. Možete glasati za popularne tekstove kao na Reddit-u, pratiti korisnike kao na Twitteru ili lajkovati stranice kao na Facebook-u.

Twitter

Možda deluje čudno, ali zapravo je Twitter jedna od najboljih alatki za pronalaženje odgovora na različita pitanja. Jednostavnim korišćenjem @ znaka može se desiti da dobijete odgovor na naj teže pitanje. U neku ruku ste limitirani brojem pratilaca ali zato imate priliku da postavite pitanje i osobama do kojih realno ne biste nikada došli uživo.

Formspring

Ovaj sajt je nedavno preporođen, dobio je novi dizajn i funkcionalniji je. Uskoro bi trebalo da dobije i svoju mobilnu verziju, a od drugih sličnih sajtova izdvaja ga to što su odgovori na njemu bazirani na mišljenjima. Možete tagovati pitanja podeljena po interesovanjima i pratiti ljude kao na Twitteru.

Beepl

Beepl uzima najbolje sa vaših naloga na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, LinkedIn) i povezuje te informacije sa Beepl-ovom bazom. Na ovaj način kreira se personalizovana baza korisnika, kojima se isporučuju relevantni odgovori na pitanja koje pružaju drugi korisnici.

Honestlynow

Ovaj sajt je prvenstveno namenjen ženama između 30 i 50 godina starosti. Predstavlja Q&A društvenu igru koja pomaže u donošenju odluka i odgovora na teža životna pitanja. Odgovori na pitanja se dobijaju glasanjem korisnika, a takođe je prisutna pomoć eksperata koji odgovaraju na pitanja. Većina pitanja na ovom sajtu vezana je za veze, roditeljstvo i romanse.

No comments:

Post a Comment