April 6, 2012

Ko si ti na Internetu?


Odgovor na pitanje "ko smo?" nikada nije jednostavan, kao ni ono što nas određuje. Da li je to naš posao, društveni status ili kolekcija markica koju posedujemo.

Na vebu je stvar jednostavna - identitet osobe se određuje na osnovu njegovog/njenog digitalnog otiska u pretraživačima kao što je Google ili na društvenim mrežama.

Kategorije digitalnog identiteta

Ko smo mi, zapravo, onlajn (odnosno naš digitalni identitet) se sastoji od našeg profesionalnog, ličnog i privatnog otiska.

Profesionalni otisak je lako objasniti i predstavlja ono što radimo, bilo da smo bankar, fizičar, moler, freelancer ili jednostavno Justin Bieber. Naš profesionalni otisak je sadržan u LinkedIn biografiji, blogu ili kompanijskom sajtu.

Lični otisak se odnosi na hobije koji su vezani uz ličnost pojedinca na vebu. Ako ste ljubitelj fudbala verovatno ste aktivan član neke onlajn zajednice koja se bavi tom temom. Ili, ako ste ljubitelj fotografije možda se amaterski bavite time i imate portfolio na Flickr-u ili Picasa servisu.

Privatni otisak je, kao što mu i samo ime kaže, privatni i odnosi se na podatke koji određuju ono što jeste. I to ne u smislu interesovanja, već samih činjenica. Na primer, vi ste supruga i majka sina i ćerke (sa kojima ste povezani na Facebook-u), živite na toj i toj adresi, imate toliko godina, tolika vam je zarada (sve su podaci koji se mogu naći u okviru vaših profila na društvenim mrežama).

Tri stuba onlajn privatnosti

Nivo vaše onlajn privatnosti sadržan u prethodno navedenim kategorijama, prisutan je u sledeća tri elementa:

Pretraživost - koliko i koje informacije sa vašim punim imenom i prezimenom je dostupno na Internetu, a da su deo ranije pomenute tri kategorije.

Publicitet - razmislite o potrebi objavljivanja informacija o sebi na Internetu. Da li je potrebno da svi ti podaci budu na netu ili neke od njih možete i izostaviti?

Uklanjanje - koliko je lako ukloniti informacije o sebi sa bloga, veb sajta ili domena? Ili, ako su informacije deo kompanije u kojoj radite ili foruma koga ste član - kakva je njihova politika privatnosti?


Ko ste vi na netu? Da li razmišljate o stepenu privatnosti podataka koje ostavljate pre ili nakon što ih obelodanite? Imate li digitalni identitet i kako ga štitite? Razmislite o ovome.

No comments:

Post a Comment