April 8, 2012

Napravi svog robota (VIDEO)


Kompanija MIT je dobila donaciju od 10 miliona dolara kako bi unapredila projekat kreiranja robota, što znači da će svi zaljubljenici u ove gedžete moći da kreiraju svog robota-ljubimca.

Roboti će, doduše, izgledati kao insekti ali MIT-ov komplet će omogućiti da se lako i jednostavno napravi i programira robot koji tumara po kući.

Projekat će biti sproveden u narednih pet godina, a očekuje se da će se u nekom obliku naći i u srednjim školama kao deo naučnih predmeta.



Roboti koji budu kreirani ovim kompletom, ali i nekim njegovin naprednijim verzijama, biće u mogućnosti da istražuju nedostupne oblasti, pomažu hendikepiranima i slično.

Ističe se da je želja "Američke fondacije za nauku", koja je donator sredstava kojima će MIT finansirati ovaj projekat, da u budućnosti komplet za pravljenje robota bude dostupan svima. Tako će svako ko se malo razume u problematiku za par sati moći da dizajnira, oblikuje i specijalizuje svog ličnog robota.

Cena i dostupnost ovog kompleta za sada nisu poznati, jer je projekat još u razvoju, ali smo sigurni da će naći svoje mesto na tržištu. Jer, ko ne bi želeo svog ličnog robota koji se šeta po sobi...

No comments:

Post a Comment