March 7, 2012

Kako i kada konzumiramo društvene medije?


Firma bit.ly, koja se bavi istraživanjem Interneta, objavila je interesantan grafikon koji otkriva koje uređaje i u koje vreme ljudi koriste kako bi došli do informacija na društvenim mrežama.

Kako se može videti, desktop računari su uređaji koji se najviše upotrebljavaju tokom radnog vremena i kao takvi, najviše se koriste tokom radnih dana u prepodnevnim časovima.

Zanimljivo je da telefoni imaju slične krivulje, koriste se u slično vreme ali nemaju iste efekte. Tableti i gaming uređaji najčešće se koriste u popodnevnim časovima i vikendom, što je i logično.



Dodatno, bit.ly tim je grupisao platforme koje dele slične obrasce korišćenja. Evo najzanimljivijih:

1. Windows i Linux korisnici se ponašaju na sličan način u korišćenju društvenih medija.

2. Mac OS X se više koristi na mobilnim uređajima nego Windows i Linux na desktopu. Ovo je, naravno, zbog toga što iOS, iPhone, iPod i iPad podstiču korišćenje mobilnih uređaja.

3. Kindle se na na zanimljiv način umešao u ovaj prikaz. Najveći broj Kindle korisnika ovaj uređaj koristi u večernjim satima.

Bilo bi zanimljivo sagledati i kako i kada se interesantan sadržaj na društvenim medijima deli sa drugima, kao i trajanje i dubinu informacija koje ostaju vidljive u takvom protoku podataka. Ukoliko bit.ly napravi slično istraživanje, podelićemo ga sa vama.

No comments:

Post a Comment