March 21, 2012

Lifebrowser - softver koji brine o vašem virtuelnom životu


Microsoft već neko vreme radi na razvoju softvera pod nazivom Lifebrowser, inteligentnog pretraživača koji prikuplja, organizuje i brine o korisnikovom virtuelnom životu.

Budući da sve više vremena provodimo na Internetu, različite aktivnosti poput slanja elektronske pošte, kucanja dokumenata ili obrade fotografija dovode do situacije da se individualni podaci zagube u moru podataka. Lifebrowser je tu kako bi pomogao u organizaciji - kao odličan prototip onlajn softvera za zbrinjavanje podataka i predstavljanje istih u obliku preglednog i pretraživoh timeline-a.

Možete na ovaj program gledati i kao na pametni pretraživač vaših virtuelnih sklonosti. Lifebrowser-ov algoritam "mašine koja uči" provućiće se kroz sve vaše onlajn i oflajn aktivnosti, izdvojiće samo ono što smatra bitnim događajem u vašem životu i sačuvaće podatke u hronološkom redu za kasniji pregled.

Ukoliko se desi da se softver zbuni pri obradi velikog broja informacija, sam će vas pitati da odlučite o značaju datoteke koju obrađuje. Vremenom, algoritam će se prilagoditi i sam će odlučivati o značaju datoteka i informacija u njima.

Iako algoritmi nisu i "ne razmišljaju" kao ljudi, Microsoft-ov istraživač Eric Horvitz koji radi na Lifebrowser-u, veruje da i algoritmi mogu biti lični. "Uvek mislimo da su mašine koje uče hladne. Lifebrowser pokazuje da i mašina može da imitira kako ljudska bića doživljavaju neku informaciju", ističe Horvitz.

Horvitz se nada da će njegov prototip algoritma za Lifebrowser, koji je u razvoju još pre nego što je Facebook osnovan, biti uskoro dostupan javnosti.

No comments:

Post a Comment