March 28, 2012

Timeline alatka za svakoga


Hronološko "pripovedanje" na Internetu biće olakšano uz pomoć najnovije alatke otvorenog koda, jednostavnog naziva - Timeline.

Timeline je kreirao profesor Zach Wise, u saradnji sa Knight News Innovation Lab i Northwestern Univerzitetom. Interaktivna alatka omogućava korisnicima da generišu tzv. vremenske linije na Internetu koristeći sadržaj koji se postavlja na Twitter, YouTube, Flickr, Vimeo, Google Maps i SoundCloud.

"Alatke koje već postoje na Internetu su ili nepregledne ili teške za korišćenje. Timeline je baziran na otvorenom kodu, JavaScript-u i HTML/HTML 5 i kreira elegantne vremenske linije", ističe Wise.

Elegencija koju Wise potencira može se videti u Timeline-ima koje su kreirali neki korisnici. Na primer, Timeline koji predstavlja život Whitney Houston sadrži nekoliko YouTube video fajlova - idealan način predstavljanja priče o muzičarima.

Timeline je pregledan - specifični podaci, opis i video/slike (ukoliko postoje) zauzimaju gornje dve trećine pregledača, dok se sa donje strane nalazi vremenska linija sa kategorijama. Korisnik može da se koncentriše na jedan određeni datum i da pređe na sasvim drugi, a sve u okviru većeg vremenskog perioda na Timeline-u.

Korisnici mogu Timline kod embedovati na svoj sajt koristeći JSON, mogu ga prepravljati ili koristiti templejt koji je već napravljen na Google Docs.

Ovaj projekat se trenutno hostuje na GitHub-u, odakle ga korisnici mogu preuzimati, prepravljati i gde mogu naći specifikacije i vodiče za korišćenje.

Planovi vezani za budućnost Timeline-a tiču se povećanja podrške za više tipova medijskih fajlova, rad na iPhone kompatibilnosti, kao i boljoj podršci za sekunde i milisekunde.

No comments:

Post a Comment